Ekskurzija od Dobrinje do centra Sarajeva ili kako su dvoje Sarajlija mogli postati najbolji prijatelji u “komercijali”

Foto: Ilustracija

Ukoliko svakog dana koristite gradski prijevoz na relaciji Dobrinja – Vijećnica, naoružajte se strpljenjem.

Nakon obustave trolejbuskog saobraćaja od Dobrinje do Jezera i Trga Austrije, građani Sarajeva svakog dana proživljavaju putešestvije, jer vožnja u jednom pravcu zna potrajati i sat vremena.

Učenici, studenti, penzioneri i radnici prinuđeni su plaćati dvije KM za “komercijalu” jer je to jedini direktni prijevoz sa Dobrinje do centra Sarajeva. Postoji i druga mogućnost, a to je linija Dobrinja – Nedžarići pa vožnju nastaviti tramvajem. No, za  bilo koji način prijevoza, neophodno je izdvojiti novac i vrijeme, a s obzirom na to da je počelo i drugo polugodište u školama, jutarnje gužve su nesnosne.

Iako su iz GRAS-a najavili povećan broj tramvaja i autobusa na ulicama dok traje obustava trolejbuskog saobraćaja, gužve na stanicama su velike, naročito u jutarnjim satima, kada radnici odlaze na posao, a učenici u škole.

No, Sarajlije, često, ni u takvim trenucima ne gube svoj prepoznatljivi duh i humor.

Tako se u “komercijali” mogu čuti razne opaske poput „Svaki dan za dvije KM idem na ekskurziju. U “komercijali” se naoružam sendvičima, sokovima i grickalicama, isto na ekskurziju da sam krenuo“.

Ili komentari poput onog koji je jedan čovjek, izlazeći iz autobusa, uputio ženi pored koje je sjedio „Gospođo, da smo pričali, mogli smo postati najbolji prijatelji. Koliko je trajala vožnja, mogli smo sve jedno o drugom saznati“.

No, mnogo je i onih koji su ogročeni pa nam se tako požalila jedna starija gospođa koja je rekla da je nedopustivo da u glavnom gradu jedne države funkcionira jedna vrsta prijevoza do grada.

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: