Tri leće: Lagani kolač koji se jednostavno priprema

Tri leće, odnosno “Tri mlijeka” (Tres Leches) kolač je za čije se porijeklo smatra Latinska Amerika. Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobiva na sočnosti i kremastoj teksturi.

Sastojci:

6 jaja

300 g šećera

2 vanilin šećera

200 g brašna

200 g griza

1 prašak za pecivo

prohvat soli

Preliv:

500 ml mlijeka

1 l slatke pavlake

150 mlijeka u prahu

300 g karamela

Priprema:

  1. Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prsohvatom soli, pa dodati vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano miješanje. Kad se dobije čvrsta smjesa, dodavati jedno po jedno žumance.
  2. Prašak za pecivo, brašno i griz, pomiješati te žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu izručiti u četvrtast pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni.
  3. Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu krpu pa ga izbockati štapićem za ražnjiće. Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmiješati.
  4. Za kraj premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete napraviti i sami po receptu za domaći karamel.
  5. Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvježavajućem, laganom, kremastom zalogaju.

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: