Novi video u kojem “Čovjek-Robot” izvodi salto unazad

Novi videozapis prikazuje robota koji izvodi zadivljujuće akrobatske pokrete, od povratka do skokova na pola skretanja.

Uznemirujući humanoidni robot, nazvan Atlas, visok je 1,5 metara i teži 75 kilograma te koristi Lidar i stereovision za kretanje u svojoj okolini. Atlas je osmišljen kako bi mogao pomoći u hitnim situacijama u kojima bi ljudski život normalno bio izložen riziku, kao što su ulazak u zgrade koje su se srušile nakon potresa ili se bave pacijentima koji imaju smrtonosne, visoko zarazne bolesti, Agencija za istraživačke projekte (DARPA).

U videu, najnovija verzija humanoida čini neku vrstu treninga za skok nazvan pliometrijski, skakanje između podignutih platformi, okretanje od 180 stupnjeva u zraku na podignutim platformama i izvođenje backflipa s platforme. Atlas može nositi teret do 11 kg.

Atlas ima druge ljudske sposobnosti, kao što je osjećaj ravnoteže, tako da se opire kad se gura, i može se vratiti nakon žestokog guranja.

Trenutačna inačica Atlasa još nije okretna kao prosječni čovjek; kad hoda, koristi neugodan hod koji sliči osobi koja doista mora doći u kupaonicu. I iako može putovati preko teškog terena, čini se da video pokazuje da se robot spotakne gdje bi čovjek mogao proći.

Ipak, trenutna inačica Atlasa dramatično je poboljšana u odnosu na svoje pretke: 2013., kada je prvi put debitirao na DARPA robotici, atlas je težio 330 lbs. (150 kg) i zahtijevao kabel za napajanje, Technology Review prijavljen u to vrijeme.

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: