Sramni prilog N1 o četničkom vojvodi Bori Čorbi

Nijedan narod, pogotovo onaj koji je svoju zemlju branio vlastitom krvlju i pretrpio agresiju i genocid, ne zaslužuje da ga omalovažavaju. Bošnjacima to priređuju na različite i brojne načine.

Eto, tako su Boris Brezo i njegove kolege sa N1, koje o tome odlučuju, proširili spektar uvreda žrtvama velikosrpske ideologije, pa su gledateljima u BiH ponudili afirmativnu priču o Bori Čorbi, rokeru, lideru grupe Riblja čorba, ali i poznatom četničkom vojvodi. Otišli su iz Sarajeva u Višegrad, u nekakav Andrićgrad, u detalje su zabilježili uručenje jedne nebitne nagrade koju dodjeljuje Emir Kusturica.

Prvo je Brezo u svom prilogu nabrojao neke pjesme Bore Đorđevića – bila je to blic iluminacija Bore, s ciljem da nas ubijdi da je to, ustvari, plodan umjetnik.

Onda nam je novinar rekao da je Bora dobio nagradu po „slavnom nobelovcu“. Sveznalice sa N1 grubo su zanemarile to što Bošnjaci Ivu Andrića doživljavaju kao jednog od ideologa genocida nad njima, a zbog suštine i duha njegovih djela u kojima je Bošnjake-muslimane tretirao kao lažove, uboge, prljave, prevarante, otpad od naroda, uz falsifikovanje historije po kojoj je osmanska vlast bila svirepa, pa čak i otimala srpsku djecu, a njihove očeve nabijala na kolac.

Nije ekipi N1 bilo ništa neprirodno što se ta nagrada dodjeljuje za područje „bh. entiteta Republika Srpska i Srbije“, nisu ni tu imali ni slova za oštru kritiku po kojoj su poznati.

Zatim je dat i solidan prostor Bori Čorbi da progovori koju riječ, da pokaže kako je on vrli književnik, dobitnik mnogih nagrada.

Nedavno su se na N1 hvalili kako postavljaju oštra pitanja Bakiru Izetbegoviću, ali za Boru nisu imali nimalo oštrine. Naprotiv, ispoljena je nevjerovatna snishodljivost i afirmativnost prema ovom četniku. A mogli su ga pitati zbog čega podržava Ratka Mladića, zašto je za podjelu BiH i spajanje RS-a i Srbije, ili zašto besramno propagira četništvo i hvali se ordenom vojvode tog pokreta.

Eto, dočekali smo da Bošnjaci u svom dvorištu imaju medij koji ne spominje Mehmeda Alagića, Izeta Nanića, Atifa Dudakovića, ali zato Boru Čorbu predstavlja kao umjetnika, koji njegove aktivnosti prati sa ružičastim svjetlima, pod egidom kuture i umjetnosti.

Pogledajte užasavajući prilog N1:

http://ba.n1info.com/a239995/Vijesti/Vijesti/Andriceva-nagrada-za-Boru-Djordjevica.html

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: