Saudijski princ milijarder pušten iz pritvora

Istaknuti saudijski biznismen, princ Alwaleed bin Talal, oslobođen je nakon što je proveo više od dva mjeseca u pritvoru zbog optužbi za korupciju, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na izvore iz ove porodice.

Princ Alwaleed, koji je bio uhapšen zajedno s većim brojem drugih članova kraljevske porodice, ministara i istaknutih poslovnih ljudi, stigao je u svoj dom u Rijadu u subotu, dodaje Reuters.

Nekoliko sati ranije, u intervjuu za ovu agenciju, Talal je kazao kako očekuje povlačenje optužbi protiv njega i oslobađanje tokom ovih dana.

“Nema optužbi. Samo postoje diskusije između mene i vlasti. Vjerujem kako smo na pragu rješavanja svega”, istakao je ovaj 62-godišnjak.

On i druge osobe su uhapšeni početkom novembra, tokom “čistke protiv korupcije” u Saudijskoj Arabiji, i držani su kolektivno u hotelu “Ritz-Carlton”.

U intervjuu princ govori kako će i dalje tvrditi da je nevin u svim razgovorima s vlastima o korupciji te kako će ostati u punoj kontroli svoje investitorske kompanije, bez zahtjeva da ustupi svoju imovinu vlastima.

Tokom ranijeg intervju, saudijski zvaničnik je naveo kako optužbe protiv ovog milijardera uključuju pranje novca, mito i iznudu.

Reuters prenosi kako su saudijske vlasti od pritvorenih tražile da predaju svoju imovinu i novac kako bi bili oslobođeni.

Ovi dogovori uključuju razdvajanje novca od imovine, kao što su nekretnine i dionice, te pristup bankovnim računima kako bi se vidjelo koliko imaju novca, naveo je jedan Reutersov izvor.

U odnosu na raniji javni istup prošlog oktobra, princ Alwaleed je izgledao slabije, ali je potvrdio kako su se prema njemu dobro odnosili i odbacio priče o drugačijem tretmanu.

Istakao je kako je pristao na intervju upravo da dokaže kako su priče o maltretiranju bile neistinite.

Oslobađanje princa Alwaleeda bin Talala, čije je bogatstvo magazin Forbes procijenio na 17 milijardi dolara, moglo bi vratiti povjerenje investitora u njegove poslove.

Direktno ili preko firme Kingdom Holding, on ima udio u kompanijama kao što su Twitter i Citigroup.

Saudijske vlasti navode kako imaju za cilj postizanje finansijskih dogovora s većinom osumnjičenih i vjeruju kako bi na taj način mogli sakupiti 100 milijardi dolara.

Proteklih dana su primijećeni znakovi slabljenja čistke, nekoliko drugih poznatih biznismena, kao što je Waleed al-Ibrahim, vlasnik regionalne TV mreže MBC, postigli su finansijske dogovore s vlastima, navodi agencija Reuters.

Izvor: Al Jazeera

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: