Kralj droge “El Čapo” obećao uoči suđenja: Neću ubijati porotnike!

Ozloglašeni meksički kralj droge Hoakin “El Čapo” Guzman obećava da neće ubiti nijednog člana porote, koji je imenovan za njegovo predstojeće suđenje pred saveznim sudom, te tvrdi da je nije potrebno kriti njihov indentitet i dodijeliti im naoružanog čuvara, kao što su tužioci tražili.

Tužioci su zatražili od sudije Federalnog suda u Bruklinu Brajana Kogana da sastavi anonimnu porotu za suđenje “El Čapu” u septembru, koju će čuvati naoružani stražari, kao i da pronađe smeštaj na sigurnoj lokaciji za te osobe, prenosi Independent.

U zahtjevu za posebne mjere zaštite, tužilaštvo se poziva na navodnu historiju nasilja Guzmana navodeći da se vjeruje da je pokušavao da ubije svjedoke u prošlosti.

Odbrana, s druge strane, tvrdi da bi specijalne mjere zaštite samo negirale pretpostavku nevinosti Guzmana, koju obećava američki Ustav.

Guzmanov advokat Eduardo Balares u sudskom podnesku naveo je da bi davanje specijalne zaštite porotnicima “poslalo poruku da on ili ona moraju da budu zaštićeni od Guzmana”.

– Odatle, članovi porote mogli bi da zaključe da je Guzman i opasan i kriv – upozorio je Balares.

On je predložio da se ne odaju Guzmanu imena porotnika, a da se medijima zabrani da prenose njihov identitet.

Očekuje se da će suđenje trajati mjesecima, prenosi Indipendent.

On je izručen SAD iz Meksika prošle godine i suočava se sa optužbama zbog navodne uloge koju je imao u vođenju “carstva droge”, koje je odgovorno za mnoge smrti i krijumčarenja.

Guzman kaže da nije kriv po optužbama za koje ga terete.

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: