Vulin: Hrvatska je jedina zemlja u Evropi u kojoj antifašisti moraju da se izvinjavaju fašistima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas da je Hrvatska jedina država u svijetu koja kako je rekao, “ne samo da se nije razračunala sa prošlošću iz Drugog svjetskog rata nego se ona ponavlja i u našim vremenima”.

Komentarišući nezadovoljstvo Zagreba zbog izložbe o ustaškom logoru Jasenovac koju je Srbija organizovala u sedištu UN u Njujorku, Vulin je ocijenio da onaj ko pokušava da sakrije Jasenovac, “taj sutra slavi Oluju”.

“I onaj ko pokušava da sakrije ustaške zločine, taj ponovo obnavlja ustaše u Hrvatskoj koju danas vidimo. Sve zemlje koje imaju takvu mračnu nacističku prošlost, pokajale su se i daju sve od sebe da se prošlost nikada više ne vrati, da se ne ponovi, da se nikome više ne desi takvo zlo koje su radili u prošlosti. Sve osim Hrvatske”, kazao je Vulin.

Vulin je ocijenio i da Hrvatska, “ako hoće da bude dio civilizovanog sveta”, neće postati bolja “sakrivanjem Jasenovca već priznavanjem zločina u Jasenovcu”.

Izložba pod nazivom “Jasenovac-pravo na nezaborav” otvorena je u sjedištu UN u četvrtak uveče, povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, 27. januara, koji su proglasile UN u znak sjećanja na dan oslobođenja Aušvica. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske optužilo je Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN u Njujorku “manipuliše i plasira lažne podatke” i da stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u “propagandne svrhe”.

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: