Najuža ulica u Bagdadu: Široka samo 30 centimetara, duga 70 metara

Najuža ulica, široka samo 30 centimetara, smještena je u staroj jezgri iračke prijestolnice Bagdada.

Nalazi se između kuća starih više od devet decenija u bagdadskom Kesreu. Lokalno stanovništvo ulicu zove “derbune”, što u prevodu znači “uska ulica”.

Duga je 70 metara, a postoji osam kuća čiji se izlazi nalaze u ovoj ulici. Kuće su stare, zanemarene i male što dodatno otežava život ljudi koji žive u njima.

Nijedno vozilo ne može ući u ulicu, a stanovnici sve stvari koje kupuju, a koje su potrebne za kuću, prevoze na biciklima ili nekim drugim ručnim prevozima. Međutim, nekada ni to nije dovoljno.

Jedan od vlasnika kuće u “najužoj ulici” Yasir Mutassar izjavio je za AA da nisu u mogućnosti u kuću unijeti ili kupiti bilo koju vrstu namještaja.

“Kupio sam mašinu za veš, ali nisam je uspio dovesti do kuće. Satima sam čekao na početku ulice. Nakon toga sam je prodao nekome drugom”, ispričao je Mutassar.

Međutim, unatoč svim tim poteškoćama, u ovoj ulici živi već 35 godina. I Ebu Abdullahživi u ovoj ulici u Bagdadu. Prema njegovim riječima, kroz ulicu ne može proći ni dženaza.

“Ukoliko premine neko iz ulice sanduk preko krova prebacujemo do sporedne ulice i onda na groblje”, ispričao je Ebu Abdullah.

U ovoj ulici, dodao je, godinama zajedno žive suniti i šiitski Arapi.

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: