Najuticajniji švedski list “Aftonbladet” objavio priču o “Srbskoj časti”

Najutijcajniji švedski list “Aftonbladet” objavio je priču o pripadnicima “Srbske časti”. Prenoseći pisanje Žurnala, navode da pripadnici “Srbske časti”, obučavani u ruskim objektima, prave paravojnu formaciju. Navodi se kako se regrutacija vrši među kriminalcima, a cilj je intervenisati ako opozicija u RS pokuša spriječiti rad vlasti.

Sigurnosne agencije BiH, navodi “Aftonbladet”, sada istražuju aktivnosti “Srbske časti”.

– Posljednja stvar koja nam treba je ponavljanje onoga što se desilo 90-tih godina, kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Nadalje, švedski list navodi da je Bosna danas jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Lider bosanskih Srba Milorad Dodik nazvao je Bosnu “beskorisnom državom” i “neuspjelim međunarodnim eksperimentom”. On je također obećao da će održati referendum o nezavisnosti, što bi značilo korak ka cilju, otcjepljenje Republike Srpske iz Bosne.

Paravojna grupa “Srbska čast” učestvovala je 9. januara na vojnoj paradi u gradu Banja Luci. Proslava je bila u suprotnosti sa sudskim presudama kojima je presudio da su Hrvati i Bošnjaci isključeni, navodi se u “Aftonbladetu”.

Zabrinutost zapadnog svijeta za učešće Rusije na Balkanu porasla je u posljednjih nekoliko godina. Rusija je optužena za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, zemlji koja je ovog ljeta postala članica NATO-a. Bosna i Hercegovina je inicirala i proces pridruživanja NATO-u, ali otpor Republike Srpske je žestok, piše švedski list.

(Index.ba)

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: