Tilerson: Rusija treba preuzeti odgovornost što Sirija koristi hemijsko oružje

(Foto: Agencije)

Državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) izjavio je da Rusija snosi odgovornost što sirijska Vlada i dalje koristi hemijsko oružje.

Optužbe su uslijedile nakon što je izveden hemijski napad na selo Dumu u opkoljenoj sirijskoj pobunjeničkoj enklavi Guti.

– Više od 20 civila, većinom djece, bili su žrtve hemijskog napada hlorom. Incident u Guti je zabrinjavajući i ukazuje na mogućnost da Bašar el-Asad i dalje koristi hemijsko oružje protiv vlastitog naroda – kazao je Tilerson.

Tilerson ističe da je, bez obzira ko stoji iza napada, Rusija ta koja treba preuzeti odgovornost.

– Rusija treba preuzeti odgovornost za žrtve napada u istočnoj Guti i bezbroj drugih Sirijaca koji su stradali zbog upotrebe hemijskog oružja. Rusija je kriva jer nastavlja pružati podršku sirijskom predsjedniku el-Asadu – ističe Tilerson.

Podsjećamo, nakon hemijskog napada nevladina organizacija ”Bijele kacige” za napad je optužila sirijski režim te utvrdila da je zbog poteškoća s disanjem u bolnicu prevezena najmanje 21 osoba, među kojima ima i djece.

Od početka rata u Siriji 2011. istražitelji UN-a više su puta optužili vlasti predsjednika Bašar el-Asad za upotrebu hlora ili sarina u hemijskim napadima koji su za brojne civile bili fatalni.

(Fotografije jučerašnjeg napada u Dumi Foto: AFP)

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: