Radnici “Željezare” poručili Novaliću: Dosta je lažnih obećanja, prestanite nam bacati prašinu u oči

Iscrpljeni radnici “Željezare” nastavili su i danas štrajk glađu iako je, zbog lošeg zdravstvenog stanja radnika, Hitna pomoć zabilježila više od pet intervencija.

Ekipa portala “Avaz.ba” posjetila je danas vidno iznemogle i gladne radnike, kako se okupljeni u jednoj prostoriji, pod dekama i uz grijalice, bore za svoja prava.

Bez pomaka

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika, ističe da je u prostoriji oko 150 radnika, a ne 15 kuharica kako su ih ponizili predstavnici Federalne vlade u svojim izjavama.

– Otkako smo jučer stupili u štrajk, niko nas nije kontaktirao niti ima bilo kakvog pomaka. Ostajemo ovdje sve do ispunjenja naših zahtjeva – kaže on.

Dodaje da među radnicima ima dosta demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, koji pomišljaju na najgore.

– Izgubljen je jedan život dok su se rudari borili za svoja prava. Tek kad se desila tragedija, oni su ih shvatili ozbiljno. Naši ljudi također pomišljaju na sve i svašta, motaju im se razne ideje u glavi, a molimo Boga samo da do toga ne dođe – govori Halilović.

Ističe da ako već ne mogu dobiti posao, odnosno, da rade za “Arcelor Mittal”, onda traže isplatu zaostalih 13 plaća, otpremnine i uvezivanje staža.

Lažna obećanja

Halilović je prokomentirao i izjavu premijera Fadila Novalića, koji je, nakon sastanka sa ministrom Džindićem, istakao da Vlada FBiH sprema mjere koje će riješiti krizu u “Željezari” Zenica, ali kako je potrebno strpljenje svih pa i samih radnika.

Naime, Novalić je poručio da će osnovati novo preduzeće u “Željezari” i zaposliti 120 radnika, što Halilović smatra da je još jedno u nizu iznesenih lažnih obećanja.

– Izjava premijera Novalića je novo bacanje prašine u oči radnicima. Prekršio je ranije dogovore i obećanja, tako da mu ni sada ne vjerujemo. Govori šta mi želimo čuti, misleći da će tako smiriti situaciju i dovesti do prekida štrajka. To se, vjerujte, neće dogoditi! – izričit je Halilović.

Be the first to comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: